perjantai 5. tammikuuta 2018

Koirien arki kuvina: Ruokailu

Syöminen, se monen koiran lempipuuha. Meilläkin koirat tykkäävät syödä mutta ruoka on meidän taloudessa koirille hieman kateellisuutta aiheuttava aihe. Toisen kupilla on kiva härnätä, mutta kun omalle kupille yrittää lajitoveri tunkeutua, se ei olekaan enää niin kivaa. Meillä etenkin vanhempi koira on jokseenkin resurssiagressiivinen, ja se ilmeni/vahvistui kun toinen koira tuli taloon. Olihan silloin luonnollisesti kilpailija ruuasta.

Ruokailutilanteet olivat alkuksi välillä melko kaaottisia kun mietin mihin laitan kunkin koiran syömään etteivät ne hermostu ja saavat syödä molemmat rauhassa. Ensin kokeilin koiraporttia, mutta kun Tico oli syönyt, tuli se portille tuijottamaan Mörrin ruokailua, joten selkeä näkösestekin piti olla. Tico on oikeasti välillä melko tulinen pieneksi spanieliksi.
Nyt meillä on selkeä rutiini ruokinnassa, ja koiratkin ovat siihen tottuneet eikä ruokailutilanteet aiheuta niille enää niin paljoa stressiä. Suosittelen jokaista useamman koiran taloutta keksimään mahdollisimman ei stressaavan tavan hoitaa koirien ruokailut, jos resursseista on kilpailua. Alkuun ainakin koiraportti tai toinen tila on aika hyvä tapa aloittaa..

Meidän (aamu)ruokailu rutiini tulee tässä:

1. Ticon ohjaus kylpyhuoneeseen. Se kiitää sinne melkoista vauhtia aamulenkin jälkeen oven avauduttua, onhan tiedossa RUOKAA!  Näytän sille käsimerkin (koska se on kuuro) olla paikallaan ja varmuuden vuoksi suljen kylppärin oven.

2. Ruokien valmistelu.Mörri on usein keittiössä seuraamassa keskittyneesti valmisteluja ja tarkkailemassa että ruuan annostelu sujuu varmasti oikein ja tasapuolisesti.. Mittaan koirille nappulaa kauhallisen, välillä laitan pienen näköreen koiramakkaraa kylkiäiseksi tai isomman klöntin lihaa jos sitä on otettu sulamaan. Myös pelkkä nappula on usein vaihtoehtona.
   Tämän lisäksi sujautan Ticon kuppiin sen sydänlääkkeet. Se syö ne usein huomaamatta kupista ruuan seassa, liekö tottunut vai oikeasti niin tyhmä ettei älyä niiden olevan seassa... :D3. Mörrin käskyttäminen paikalla odottamiseen keittiössä, Ticon kuppi kouraan, ruoka kylppäriin, lupa koiralle ja ovi kiinni. Oven takaa alkaa välittömästi kuulua kupin kolina ja nappulan rouskutus.4. Tässä kohtaa tulen takaisin keittiöön, laitan Mörrin kupin sen eteen ja se katsoo jo minua erittäin keskittyneesti isoilla ruskeilla silmillää, "joko nyt, joko?!" .Mörri saa luvan ja alkaa ruokailemaan.5.Koirat ovat syöneet, Tico saattaa päästää haukahduksen kylppäristä kun on syönyt ja mielestään valmis seuraavaan asiaan. Kupit tiskiin, koirat molemmat keittiöön ja sitten paras kohta.... Dentastixit!


   En oikein tiedä itsekkään miksi syötän niitä niille joka aamu, lapsuuden kodissa Ticolle syötettiin ja sitten se vaan jäi. Lisäksi muutama päivä ilman joka-aamuista purutikkua aiheuttaa koirille lievää hermostumista, eli "vieroitusoireita".

Niin koirat ovat taas hetken kylläisiä ja tyytyväisiä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti