lauantai 3. maaliskuuta 2018

Koirien irtipito"Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkaa torstaina 1.3. Lain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta aina elokuun 19. päivään asti. Kiinnipitoaika varmistaa rauhan luonnoneläimille niiden lisääntymisajan aikana."  

Erääseen facebook ryhmään oli käyttäjä aloittanut keskustelun liittyen juurikin tähän koirien kiinnipitoaikaan, josta keskutelu luisti luontevasti muutenkin koirien vapaanapitoon, josta sain taas idean kirjoittaa blogiin.

Itse asun aika kaupungissa, ja täällä en niin usein näe irti olevia koiria, kun esimerkiksi pienemmän kaupungin taajamassa. Nyt talvella kuitenkin näkee koiria vapaana esimerkiksi Töölönlahden jäällä. Oma suhtautuminen näihin vapaana juokseviin koiriin on nykyään melko neutraali, enkä jaksa niistä välittää, ellei koiran vapaana pito aiheuta häiriötä muille, minulle tai koirilleni. Silloin minua usein ärsyttää. Vahingot toisaalta ovat vahinkoja ja niitä sattuu kaikille mutta pidemmällä tähtäimellä näin ei saisi käydä.

Jos nyt lähdetään vaikka kaupungin keskusta-alueelta rauhallisempaan taajamaan, jossa on  myös metsää ja peltoja, näkyy tietenkin vapaana olevat koirat enemmän. Miksi edes pitää koiraa kaupungissa keskustassa tai sen läheisyydessä irti, kun sielä sen muutenkin tulisi kulkea ihmisen vierellä eikä juosta onnesta soikeana koirakaverin kanssa pellolla, heh.

Tuolla ois koiraa ihana juoksuttaa :D (Kuva mun marraskuun matkalta)

Paljon puhutaan että koira on niin aktiivinen, sille ei vaan hihnassa lenkkeily millään riitä. Se on kyllä ihan totta, ja toisaalta vaikka aktiivisen belggarin fyysisen aktiviteetin tarve voi erota mopsista paljon. 
Minun mielestäni se mopsi tms. voi olla suht  onnellinen elämäänsä asuessaan tiheästi asutussa kaupunkiympäristössä, päästen hihnalenkille (ei pelkästään asfaltilla!) haistelemaan ja tutkimaan ympäristöä ja leikkimään kaupungin koirapuistoon muiden koirien kanssa. Tottakai jokainen koira haluaa kirmata sielä pellolla, harjoittaa kehoaan epätasaisella metsäalustalla, ja mennä minne haluaa tietyissä ihmisen asettamissa rajoissa. Mutta mun mielestä pieni ei niin aktiviinen seurakoira ei kärsi, jos ei näin saa säännöllisesti tehdä. Enkä nyt väitä ettei koirien lajityypillisiä tarpeita tarvitse täyttää. Kukaan ei ole täydellinen koiranomistaja, ja minusta tämä on yksi pienemmistä pahoista jota ihminen voi aiheuttaa seurakoiraksi tarkoitetulle lemmikilleen, jos muut koiran elämän perusasiat ovat kunnossa.

Eri asia voikin sitten olla se aktiivisempi työkoira ja siitä voi olla monta mieltä onko se onnellinen jos se saa vain tasaisia hihnalenkkejä. 
Sekin on eri asia miten jokainen määrittää mikä on hyvä määrä ja oikeanlainen tapa koiralle liikkua, eihän sitä missään kirjassa tai laissa suoraan sanota! 
Onneksi monet koiraihmiset kuitenkin ymmärtävät oman koiransa/rotunsa aktiivuustarpeen ja osaavat sitä lukea, onko määrä sopiva vai ei ja mahdollistaa oikeanlaisen liikunnan valitsemalla siihen sopivan ympäristön. 

Vapaana olemisen voi ihan yhtä hyvin toteuttaa myös lakikirjaa noudattaen. Esim täällä Helsingin alueella Sipoon koirametsä tai Rajasaaren koirapuistosaari. Nykyään kaikki koirapuistot eivät ole onneksi pieniä tasaisia länttejä ja itse tiedän monta koirapuistoa jossa vaikkapa omat pienet cavalierit saavat ihan yhtä mukavan vapaanaolemiskokekuksen kun ei- aidatulla alueella. On silti metsää, kiviä, epätasaista ja tilaa juosta ;)

Mitä tulee tuohon lakiin, jossa koirien irtipitoa rajoitetaan. On hyvä, että on määritelty yhteiset pelisäännöt, mutta tuosta laista poikkeaminen on minusta oikeasti aika pieni huolenaihe noin laajemmalla tasolla. Minusta maalaisjärkeä saa käyttää, mutta on todella varmistettava ettei siitä aiheudu muille haittaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti